He llegit i accepto la Política de privacitat


La Generalitat de Catalunya impulsa la implementació de Blockchain

General|

Des del govern de la Generalitat de Catalunya es promourà l’ús de la tecnologia Blockchain per aprofitar-ne les seves potencialitats. S’ha aprovat estudiar la tecnologia Blockchain per a l’Administració pública amb l’objectiu de millorar els serveis digitals a la ciutadania i fomentar les seves capacitats entre l’Administració, les empreses i els ciutadans.

La tecnologia Blockchain es basa en una base de dades distribuïda que permet mantenir un registre de transaccions permanent, immutable i totalment segura. Es tracta d’una tecnologia amb gran potencial en l’àmbit de seguretat, traçabilitat i confiança ja que fa ús de claus criptogràfiques i està distribuïda en milers de nodes. Així, es pretén blindar la seguretat en el tractament de dades a l’administració i optimitzar la transparència i la traçabilitat de la informació.

Catalunya es converteix en capdavantera amb l’aprovació d’una estratègia de país amb impuls de la tecnologia Blockchain. El primer que es realitzarà serà un pla d’impuls de la tecnologia Blockchain de mans del Departament de Polítiques Digitals i es pretén tenir-lo acabat a finals d’any per a realitzar-ne el desenvolupament l’any vinent. En aquest primer pas s’identificarà els àmbits d’actuació i es farà una valoració econòmica de la implementació.

Entre d’altres aplicacions, aquesta tecnologia es pot implantar en la identitat digital catalana permetent fer tràmits amb l’administració i entre privats de manera “verificada”; també permetrà establir canals segurs entre el Parlament i la Generalitat per assegurar les comunicacions entre entitats; protegir la informació davant dels ciberatacs; l’atorgament de subvencions i també en l’àmbit de l’autoconsum d’energia.

Actualment, no existeixen gaires referents d’aplicació del Blockchain en l’entorn de l’administració. Estònia i Singapur tenen projectes entre mans, mentre Suècia està transformant el registre de la propietat, a Australià s’està provant el vot electrònic, a Japó s’està introduint la identitat digital i a Unicef es provarà en la traçabilitat dels donatius.

En resum, el Blockchain pot arribar a modificar a escala global la manera en què els serveis digitals tradicionals es proveeixen als sectors públics, indústries i a la ciutadania en general. La implementació d’aquesta tecnologia obre un gran ventall d’oportunitats que han d’explorar per establir una bona estratègia de país. Serà important en el llançament de nous projectes Blockchain el seu impuls mitjançant el posicionament web per a donar-se a conèixer i ampliar el seu coneixement en el mercat.

Gestinet, el seu partner 360º amb les millors solucions professionals

Generació continguts SEO

5/5